Μεσίτες και Μεσιτική Αμοιβή: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

Η μεσιτική αμοιβή για αγορά ακινήτου είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους δυνητικούς αγοραστές. Πολλές φορές, δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό της προμήθειας που λαμβάνει ο μεσίτης, ούτε ποιος την πληρώνει. Αν βρίσκεσαι σε αναζήτηση ακινήτου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ορισμένα βασικά σημεία για τους μεσίτες και τις αμοιβές τους.


Τι Είναι η Μεσιτική Αμοιβή;

Η μεσιτική αμοιβή είναι η αμοιβή που καταβάλλεται στο μεσίτη για τις υπηρεσίες μεσιτείας, οι οποίες περιλαμβάνουν την υπόδειξη ευκαιριών και τη μεσολάβηση για τη σύναψη συμβάσεων σχετικών με ακίνητα, όπως πώληση, ανταλλαγή, μίσθωση και χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων. Η αμοιβή αυτή δεν καθορίζεται από νόμο και είναι διαπραγματεύσιμη.

Τι Κάνει Ένας Μεσίτης;

Ένας μεσίτης αναλαμβάνει να βρει το κατάλληλο ακίνητο για τον πελάτη του, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο. Οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν:

  • Εύρεση ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια του πελάτη.
  • Υπόδειξη των ακινήτων αυτών.
  • Διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη.
  • Κλείσιμο της συμφωνίας.

Οι μεσίτες μπορούν επίσης να μεσολαβήσουν για ανταλλαγή, σύσταση δουλειάς και περιπτώσεις αντιπαροχής ακινήτων.

Ποια Είναι η Αμοιβή Μεσίτη για Αγορά ή Πώληση Κατοικίας και Ποιος την Πληρώνει;

Η αμοιβή μεσίτη για αγορά ή πώληση ακινήτου είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη και καθορίζεται από τη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών. Συνήθως, καταβάλλεται ως ποσοστό επί του συνολικού ποσού της συναλλαγής.

Πώς Επιλέγω Μεσίτη;

Η επιλογή μεσίτη δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξεις κάποιον με εμπειρία και καλή επικοινωνία. Ο μεσίτης πρέπει να κατανοεί τις ανάγκες σου και να μπορεί να σου παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και υπηρεσίες.

Τι Είναι η Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης;

Η μεσιτική εντολή υπόδειξης είναι ένα έγγραφο που υπογράφεται πριν την υπόδειξη του ακινήτου και καθορίζει την αμοιβή του μεσίτη σε περίπτωση καταρτίσεως της τελικής σύμβασης. Προστατεύει τόσο τον πελάτη όσο και το μεσιτικό γραφείο από νομικές αμφισβητήσεις.

O μεσίτης περιγράφει στον πελάτη το προτεινόμενο ακίνητο και αφού τον ενημερώσει πλήρως για τα χαρακτηριστικά του – δηλαδή, την περιοχή, το εμβαδόν του, τον όροφο, την παλαιότητα, την τιμή κ.λπ. – τότε, θα καταγράψει τα στοιχεία αυτά στην μεσιτική εντολή, η οποία θα είναι απαραίτητα ένα διπλότυπο έντυπο.

Μετά την υπογραφή της μεσιτικής εντολής από τον ενδιαφερόμενο πελάτη ο μεσίτης ανακοινώνει την ακριβή διεύθυνση του προτεινόμενου ακινήτου.

Τι Είναι η Εντολή Ανάθεσης;

Η εντολή ανάθεσης πιστοποιεί τη συνεργασία ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον μεσίτη, ορίζοντας τη μεσιτική αμοιβή και τις λεπτομέρειες της προώθησης του ακινήτου. Συνιστάται να υπάρχει αποκλειστική εντολή ανάθεσης για καλύτερη οργάνωση και αποφυγή διπλών αναθέσεων.

Γιατί να Αναθέσω το Ακίνητό μου σε Μεσιτικό Γραφείο;

Ένας μεσίτης μπορεί να βρει κατάλληλους ενδιαφερόμενους γρήγορα και αποτελεσματικά, εκτιμώντας σωστά την αξία του ακινήτου σου και εξοικονομώντας χρόνο. Η εμπειρία και η συνολική εικόνα της αγοράς που διαθέτει ο μεσίτης μπορούν να σου εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη συναλλαγή.

Με αυτές τις πληροφορίες, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για να συνεργαστείς με έναν μεσίτη και να κατανοήσεις τις αμοιβές που σχετίζονται με την αγορά ή πώληση ακινήτου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην τρέχουσα ιστοσελίδα (foroproperty.com). Επιτρέπεται η αναδημοσίευσή του (χωρίς αυτούσια αντιγραφή) μόνο με αναφορά στην πηγή και με ενεργό σύνδεσμο (https://foroproperty.com/).

Κοινοποίηση

Εγγραφείτε στο newsletter του Foroproperty για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι!

Περισσότερα Άρθρα

Compare listings

Compare