Τύποι Στεγαστικών Δανείων

Όταν ψάχνετε για στεγαστικό δάνειο, είναι σημαντικό να κατανοείτε τους όρους που θα συναντήσετε. Η Foroproperty παρουσιάζει έναν οδηγό για τα στεγαστικά δάνεια και τα βασικά προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες στα νοικοκυριά.

Euribor

Το Euribor είναι το βασικό επιτόκιο του ευρώ στη διατραπεζική αγορά. Καθορίζει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, το οποίο μεταφέρεται στους πελάτες τους. Το επιτόκιο ενός δανείου υπολογίζεται από το Euribor (π.χ., 4%) συν το επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθορίζει την νομισματική και επιτοκιακή πολιτική.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

Η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ και της αγοραστικής του δύναμης στις χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης.

Ελβετικά Δάνεια

Αυτά τα δάνεια βασίζονται στο ελβετικό φράγκο αντί για το ευρώ. Προσφέρουν χαμηλά επιτόκια, αλλά ενέχουν κινδύνους όπως την αύξηση των επιτοκίων ή την ενίσχυση του φράγκου έναντι του ευρώ.

Δάνεια Σταθερού Επιτοκίου

Αυτά τα δάνεια εξασφαλίζουν σταθερή μηνιαία δόση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (1 έως 25 χρόνια). Αν και προσφέρουν ασφάλεια έναντι αυξήσεων των επιτοκίων, μπορεί να είναι πιο ακριβά και να περιλαμβάνουν ποινές για πρόωρη αποπληρωμή ή μεταφορά σε άλλη τράπεζα.

Δάνεια Κυμαινόμενου Επιτοκίου

Το επιτόκιο αυτών των δανείων μεταβάλλεται ανάλογα με το Euribor. Είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα δάνεια σταθερού επιτοκίου, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, είναι ευέλικτα όσον αφορά την πρόωρη αποπληρωμή ή τη μεταφορά σε άλλη τράπεζα.

Προστασία Επιτοκίου

Αυτά τα δάνεια περιορίζουν τον επιτοκιακό κίνδυνο διασφαλίζοντας ότι το επιτόκιο δεν θα υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο, ακόμη και αν το Euribor αυξηθεί σημαντικά. Αν το Euribor μειωθεί, ο δανειολήπτης μπορεί να επωφεληθεί από τη μείωση του επιτοκίου.

Δάνεια Χαμηλής Εκκίνησης

Αυτά τα δάνεια προσφέρουν χαμηλό σταθερό επιτόκιο για 1 έως 3 έτη, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να επωφεληθούν από χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Μετά την περίοδο χαμηλής δόσης, η δόση αυξάνεται σημαντικά.

Πέναλτι (Ποινές)

Πρόκειται για χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες που αθετούν τις συμβάσεις. Σήμερα, τα πέναλτι ισχύουν κυρίως για δάνεια σταθερού ή ειδικού τύπου, όπως τα δάνεια χαμηλής εκκίνησης, αν αποπληρωθούν ή μεταφερθούν πρόωρα.

Αυτή η περιεκτική ανασκόπηση θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τους βασικούς όρους και τις επιλογές που έχετε όταν αναζητάτε στεγαστικό δάνειο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην τρέχουσα ιστοσελίδα (foroproperty.com). Επιτρέπεται η αναδημοσίευσή του (χωρίς αυτούσια αντιγραφή) μόνο με αναφορά στην πηγή και με ενεργό σύνδεσμο (https://foroproperty.com/).

Κοινοποίηση

Εγγραφείτε στο newsletter του Foroproperty για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι!

Περισσότερα Άρθρα

Compare listings

Compare